/по http://openbuildings.com/
Проектът "The Park Supermarket Park" е пространствен модел на развитие за супермаркет на открито, разположен в градските паркове на гр.Randstad. Холандските пейзажни зони - някога иконa на производството на храни, сега са разположени във вътрешността на урбанизираните територии и се намират под натиска на постоянни наводнения и климатичните промени. Могат ли тези области да играят нова роля за нуждите от храна и отдих на населението на Randstad, където днес са познати 170 различни националности, със своите типични храна и кулинарни традиции?
Van Bergen Kolpa Architecten предлагата супермаркета насред аграрен парк - самите потребители се доближават масимално до идеят за аграрното производство и произход на техните покупки.
Идеята е предложена за Midden Delfland - на базата на наличните видове почви (торф и глина), климатични зони и задигнатите нива водата, един напълно нов пейзаж се въвежда, където хранителното съдържанието на съвременен супермаркет се отглежда и продава. Всеки "отдел" в супермаркета следва да познава характерните условия за отглеждане и продуктите, като ориза Pandan се отглежда на водни тераси, рибата талапия също във водни басейни, а кивито и авокадото се отглеждат попродължението на мрежести плодови стени.
Заради въведения модул от един хектар всеки супермаркет ще е в състояние да нараства, съответно нуждата за разнообразието на храната на потребителите и за възобновяването на производствените терени на необходими от производствено-аграрна гледна точка.
По този начин жителите на Randstad ще бъдат в състояние да консумират продукция, отгледана в нов тип аграрно-пейзажен парк на 21-ви век.
______________________________________________
Supermarket Park or Park supermarket - market in the garden or garden in the market
/source http://openbuildings.com/
The Park Supermarket Park is a spatial development model for a outdoor supermarket situated in the Metropolitan parks of the Randstad. The Dutch landscapes, once the icons of our food production, are now situated in inner city locations and are under pressure of rising water tables and climate changes. Can these areas play a new role in food and recreation need of in the Randstad population which today knows 170 different nationalities, food and culinary traditions?
The Park Supermarket balance has been set up around food and its Randstad consumers and is projected in the agrarian park landscape of the Randstad. On good accessible locations like Midden Delfland and based on underlying soil types (peat and clay), new climate zones (moderate, mediterranean and tropical) and raised water levels an entirely new landscape is introduced where the contents of a contemporary supermarket are cultivated and sold. Each department knows its characteristic growing conditions and product types such as Pandan-en Risotto rise on water terraces, Tilapia fish in basins and kiwi' s and avacodos along undulating fruit walls.
Because of its set up in small plots of one hectare each
Supermarket is able grow with the need for diversity of food of the consumer and the renewing insights in agrarian techniques. Randstad inhabitants will in this way be able to consume and recreate in a new Park landscape for the 21st century.
No comments:
Post a Comment